Blog: Trouwceremonie


Jullie gaan trouwen en denken goed na over jullie dag er moet zien. Misschien weet je als bruid al hoe het eruit moet komen te zien. Het plaatje heb je al helemaal in beeld. Je weet precies waar je wilt trouwen, hoe de jurk staat en hoe je bruidegom eruit moet zien. Maar heb je ook nagedacht over de ceremonie? Veel bruidsparen (nog) niet. Maar is dit niet het belangrijkste moment?

Trouwambtenaar

Kies een trouwambtenaar (BABS) die bij jullie past. Op veel websites van gemeenten staan de BABS-en (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand) genoemd met een foto en een stukje tekst over zichzelf. Bij sommige gemeenten staan zelf filmpjes, dan krijg je helemaal een goed beeld. Twijfel je, maak dan een afspraak.  Ook is het mogelijk om een zelfstandig trouwambtenaar te kiezen, zij zijn niet aan één gemeente verbonden. Tijdens een kennismakingsgesprek merk je al gauw of hij/zij bij jullie past. En je kunt zelf helemaal aangeven hoe je de ceremonie wilt hebben.

Muziek

Wat is persoonlijker dan muziek? Jullie hebben vast en zeker liedjes met een speciale betekenis voor jullie. Of een liedje dat precies verwoordt wat je voor de ander voelt. Hoe mooi is dat om daar tijdens de ceremonie naar te luisteren. Dit kan met een cd, maar, misschien nog veel mooier, live gespeeld. Dan heb je ook de interactie tussen muzikant en publiek. De momenten waarop veelal muziek wordt gespeeld zijn: bij binnenkomst, tijdens het tekenen van de akte en een slotlied (al dan niet bij het verlaten van de zaal), ook na de huwelijkssluiting/kus is en mooi moment.

Vow of gelofte

Een vow of in het Nederlands een gelofte afleggen aan je aanstaande ten overstaand van alle gasten is erg mooi. Dit gebeurt vaak voor het officiële gedeelte. Schrijf je geloften vooral op, want ik kan me voorstellen dat je wat gespannen bent en toch wat gaat vergeten. Je kunt hier een mooi notitieboekje voor kopen. Op sommige trouwsites zijn speciale vow-notitieboekjes te koop om het geheel helemaal af te maken. Wanneer je hier voor kiest moet je hier wel allebei achter staan, als één van jullie zich er ongemakkelijk bij voelt moet je hier niet voor kiezen. Je kunt het dan bijvoorbeeld voor elkaar schrijven en wanneer je elkaar voor het eerst ziet dit aan elkaar geven.

De laatste tip is een hele eenvoudige: doe wat bij jullie past!

Trouwceremonie