Blog: Ceremoniemeester op de grote dag van Nick en Lisa


Het is vrijdag 1 mei, de grote dag van Nick en Lisa. De dag waar ze al bijna 2 jaar naar toe leven. Ik heb Lisa ontmoet op een bruidsbeurs zo ongeveer 1,5 jaar geleden. Ze was daar met een vriendin; ik sprak haar daar kort en er was direct een klik. Ze belde me 2 weken na de beurs of ze langs mocht komen met Nick voor een kennismakingsgesprek.

Kennismakingsgesprek

Tijdens het kennismakingsgesprek bleek dat ze op zoek waren naar een professioneel ceremoniemeester, die hun mooiste dag in goede banen wilde leiden. En zo hebben we samen toegeleefd naar 1 mei. En nu? Nu is het ineens zover.

De grote dag

Wanneer ik in de ochtend bij Lisa thuis kom is de kapster al druk bezig om Lisa nog mooier te maken dan ze al is. Het huis is erg mooi versierd, alles in dezelfde tinten. Lisa heeft zelf met hulp van haar moeder de slingers en pompons gemaakt. In het ouderlijk huis van Lisa zullen straks de daggasten allemaal komen om samen naar de locatie te gaan waar Nick&Lisa zullen gaan trouwen. Maar eerst komt Nick zijn bruid ophalen. Altijd een spannend moment! Hoe zal hij vinden dat ze eruit ziet? En hoe ziet hij eruit? Lisa is gelukkig erg relaxed en heeft ook voorgenomen dit de hele dag vol te houden, zodat ze samen met Nick de hele dag goed kan beleven. Want hoe vaak maak ik mee dat de bruid of bruidegom zo gespannen is dat de dag ze voorbij vliegt zonder dat ze het bewust meemaken?

Bruidegom Nick

Nick vertrekt vanuit hun appartement met de kleine Fiat500-oldtimer die dienst doet als trouwauto. Hij stuurt de kleine oldtimer naar het ouderlijk huis van Lisa waar hij om 9.00 uur dan eindelijk zijn mooie bruid gaat ontmoeten. De toch wel een beetje gespannen Nick staat te wachten in de tuin waar Lisa op hem toeloopt. Ze tikt hem op de schouder ten teken dat hij zich mag omdraaien. Wow, wat stralen ze allebei. Nick vindt Lisa zo mooi dat hij zelfs volschiet en de omstanders natuurlijk ook.  In mijn ooghoeken zie ik dat Nick de mouwen van zijn pak niet helemaal goed heeft, zonder dat het opvalt help ik ‘m even en gaat het stralende bruidspaar tiptop op weg om foto’s te maken.

Ceremoniemeester

Gastvrouw

Ik blijf achter om de daggasten op te vangen en ze te voorzien van een corsage. Daarbij  vertel ik ze hoe de dag er verder uit zal komen te zien. En natuurlijk dat ze met vragen/opmerkingen altijd bij mij terecht kunnen. Ook voor een voor een praatje, een pleister, paracetamol, een panty en haarlak. Ook voor de familie is een bruiloft een spannende dag. We wachten samen op de terugkomst van Nick en Lisa.

Wanneer ik word gebeld door de fotograaf dat ze er aan komen gaan alle daggasten naar buiten. Net op tijd om het bruidspaar aan te zien komen staat iedereen klaar. Altijd een stressvol momentje voor een ceremoniemeester. Onder luid applaus stapt het stralende paar uit de kleine Fiat500. Het is tijd voor de lunch. Ik dring er bij Nick en Lisa op aan dat ze voldoende eten. Als bruidspaar is het belangrijk ook goed te eten, het schiet er vaak bij in door zenuwen.

Trouwlocatie

Ik vertrek alvast naar de locatie waar getrouwd gaat worden om de bloemetjes op te hangen aan de stoelen. Lisa heeft jampotjes gevuld met bloemetjes. Ook neem ik de ringen, bedankjes de koffers etc. alvast mee. De moeder van de bruid zorgt ervoor dat iedereen op tijd vertrekt naar de trouwlocatie. De eerste gasten komen er aan. De ouders, grootouders, broers nemen plaats op de 1e rij en de andere gasten sluiten aan. De trouwzaal zit gezellig vol en ziet er prachtig en sfeervol uit. Ik geef een seintje aan de gasten dat het bruidspaar en de trouwambtenaar eraan komen. Onder luid applaus komen ze binnen en nemen plaats. Het is een mooie persoonlijke ceremonie.

Bruidstaart

Het weer is inmiddels een stuk beter geworden, de zon schijnt. De gasten maken een haag waardoor het bruidspaar naar buiten loopt. Door  een zee van zeepbellen waarin de zonnestraken vrolijk schitteren, lopen Nick en Lisa naar de tuin. Daar wordt de bruidstaart aangesneden. Ik heb inmiddels veel bruidstaarten gezien en geproefd; ook deze is weer heerlijk. Wanneer het gezelschap geniet van elkaar en de cadeaus hun weg vinden naar het bruidpaar, worden binnen de tafels gedekt.

Kerkelijke inzegening

Na het eten is het tijd om hun huwelijk te laten inzegenen in de kerk. Lisa en Nick hebben er bewust voor gekozen om de kerkdienst ‘s avonds te laten plaatsvinden, zodat iedereen (ook avondgasten) daarbij aanwezig kan zijn. Ik ga wat eerder naar de kerk om de kerk iets aan te kleden. Kaarsen bij de ingang, de bloemetjes aan de kerkbanken hangen zodat er iets meer persoonlijke sfeer is in de kerk. De eerste gasten komen binnen, waarna ook het bruidspaar arriveert. Het is een mooie, warme en persoonlijke dienst. En heel bijzonder: de vader van de bruidegom, hij is dominee, zegent het paar. Na de kerkdienst keren we terug naar de trouwlocatie waar de andere gasten binnendruppelen en het feest kan beginnen.

Feest

Halverwege het feest neem ik afscheid. Mijn taak zit erop. Alles is geregeld en ik kijk met een moe maar voldaan gevoel terug op deze fantastische dag en een mooi bruidspaar. Het blijft bijzonder en fantastisch om deelgenoot te zijn van de mooiste dag uit iemands leven.